Hoe verloopt een acupunctuur consult?
De diagnose
Omdat geen twee mensen zijn hetzelfde zijn en ieder mens om een andere behandeling vraagt, besteedt de acupuncturist veel aandacht aan het stellen van de juiste diagnose. Bij het eerste consult hoort een gesprek waarin u voldoende tijd krijgt om uw klacht toe te lichten en daarnaast zullen er allerlei vragen gesteld worden over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Uw dagelijks functioneren laat zien hoe het met de energiehuishouding in uw lichaam gesteld is. Tevens worden uw polsen gevoeld en uw tong bekeken. Ook de hara (buik) diagnose kan worden toegepast. Deze onderzoeksmethoden zijn essentiële aspecten van de Chinese diagnostiek. Op grond hiervan kan bepaald worden waar de behandeling, die aansluitend plaatsvindt, zich op moet richten.
De behandeling
Komt u voor een acupunctuur behandeling, draag dan bij voorkeur losse, comfortabele kleding.
Het is goed van te voren iets te eten, maar vermijdt voedingsmiddelen die de tong erg kleuren, zoals koffie of snoep. Gemiddeld duurt een eerste consult anderhalf uur, een vervolgbehandeling ongeveer een uur.
Naaldjes
Bij acupunctuur wordt gebruik gemaakt van zeer dunne steriele naaldjes voor eenmalig gebruik, die op verschillende plaatsen op de meridianen (energiebanen) iets onder de huid worden geplaatst, Daar blijven ze 10 tot 30 minuten zitten. Omdat de naalden zo dun zijn voelt u daar doorgaans weinig van. Voelt u wel een pijnprikkel dan trekt die binnen enkele seconden weg.
Als de naaldjes zijn aangebracht, begint de energie in uw lichaam weer te stromen. Dit kan zich uiten in een licht tintelend, kriebelend of juist een zwaar gevoel rondom de punten waar de naaldjes zijn geplaatst. Soms straalt het gevoel uit langs het verloop van de meridiaan. De meeste mensen ervaren tijdens de behandeling een diepe ontspanning. Het kan ook zijn dat u weinig merkt. De ervaringen tijdens of na de behandeling zeggen niets over het effect hiervan.
Acupunctuur activeert het zelfgenezend vermogen, waardoor er na de behandeling allerlei reacties te verwachten zijn. Zo kunt u zich loom en moe voelen of juist energieker. Ook een dof, zwaar gevoel in het behandelde deel van het lichaam kan voorkomen. Doorgaans is elke reactie of verandering een positief teken.
Naast het werken met naaldjes wordt er gebruik gemaakt van andere behandeltechnieken als cupping, quasha en moxa therapie. Tevens kunnen er voedings- en leefstijladviezen gegeven worden of qigong oefeningen. Acupunctuur is goed te combineren met shiatsu. Deze twee behandelvormen kunnen elkaar versterken of aanvullen.
Moxa
Moxa is een andere naam voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris) en het wordt gebruikt om acupunctuurpunten te verwarmen. De warmte van de moxa heeft dezelfde trillingsfrequentie als het lichaam en dringt diep naar binnen. De weldadige warmte zal daar de energiestroom extra activeren, de doorbloeding stimuleren en zodoende blokkades opheffen.
Moxa wordt met name gebruikt op plaatsen waar de energiestroom zwak is, maar ook bij punten die juist erg gevoelig zijn of die niet geprikt mogen worden. Ook littekens kunnen goed met moxa worden behandeld. Er kan gebruik gemaakt worden van pure moxa, maar ook van een geurloze moxastick. Het is ook mogelijk de moxa op een naald te zetten of met een speciale moxa lamp te werken. Moxa is onder andere aan te bevelen bij zwakte, koude, blessures, chronische pijnen, gewrichtsproblemen, vermoeidheid en slapeloosheid.
Cupping
Bij cuppen wordt met behulp van al dan niet verwarmde glazen bollen een vacuüm op de huid gecreëerd.
Het is al een zeer oude techniek die zowel in het Oosten als in het Westen gebruikt werd op de bovenrug om acute aandoeningen zoals koude en koorts te verlichten. De Chinezen hebben de techniek verbeterd en gebruiken het op meridiaanpunten over het hele lichaam om blokkades op te heffen en doorbloeding te stimuleren.
Cupping heeft een enorme dieptewerking en is vooral effectief in de bestrijding van pijn. Op plaatsen waar zich blokkades bevinden verschijnen er rode of zelfs paarse plekken. Hoe dieper en chronischer de stoornis, hoe donkerder de kleur. Schrik hier dus niet van, dit is een normaal verschijnsel dat na enige dagen zal verdwijnen. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten, spier- en gewrichtsklachten, hoofdpijn, verkoudheid en beginnende griep. Cupping kan eveneens dienen als bindweefselmassage en als aanvulling bij cellulitis- en afslankbehandelingen.
Guasha
"Gua" kunnen we vertalen met "schrapen". "Sha" betekent "gestagneerde energie die zich in het lichaam vertaalt naar klachten of ziekten". Voor deze behandeling wordt er kruidenolie op de huid aangebracht en vervolgens wordt er met een speciale schraper over bepaalde meridiaanlijnen gewreven. Hierdoor worden het ontgiftingsmechanisme en immuunsysteem gestimuleerd. Op plaatsen op het lichaam waar blokkades zitten kleurt de huid rood en verschijnen er kleine paars-rode puntjes, deze verdwijnen weer binnen een week. Guasha helpt onder andere bij hoofdpijn, nek-, rug- en schouderpijn, RSI, tenniselleboog, zenuwpijn, heup- en kniepijn.
Vervolgbehandelingen
Vervolgbehandelingen beginnen met een kort vraaggesprek, gevolgd door de tong- en polsdiagnose. Zo wordt elke behandeling aangepast aan uw gesteldheid op dat moment. Het is wenselijk om de behandelingen in het begin wekelijks of twee wekelijks te herhalen, dit afhankelijk van de klacht en in overleg met u.
In veel gevallen treedt direct na de eerste behandeling al een vermindering van klachten op. Ook komt het voor dat een klacht eerst erger wordt doordat de behandeling het genezingsproces versnelt en het lichaam bezig is de ziekte er uit te werken. Maar soms is er na de eerste behandelingen nog geen verschil merkbaar en duurt het een tijdje voor het lichaam reageert. De aard van de klacht en of die acuut of chronisch is, bepaalt mede het aantal benodigde behandelingen en de frequentie. Na ongeveer 4 tot 6 behandelingen is wel te zeggen of de acupunctuur aanslaat. Als uw energie toeneemt en u raakt gewend aan het nieuwe evenwicht, kan de frequentie omlaag, waarbij het de bedoeling is dat het lichaam het zelf weer gaat overnemen. Wanneer het gewenste resultaat is bereikt wordt de behandeling rustig afgebouwd. Dit om te voorkomen dat de klachten terug komen.
Omdat acupunctuur ook een sterk preventieve werking heeft is het verstandig om met regelmatige tussenpozen een behandeling te ondergaan, zodat de balans gehandhaafd blijft en klachten worden voorkomen.